Tillbakablick: Formel 1

På 70-talet så var Sverige under många säsonger värd för en deltävling under Formel 1-VM. Sveriges Grand Prix kallades deltävlingen och pågick under hela sex säsonger. Tävlingsbanan som användes för denna historiska Grand Prix var Scandinavian Raceway och det var bilälskande Anderstorp i Småland som stolt var värd för tävlingen. Anderstorp är känt för sin tävlingsbana och det var självklart att det var just här tävlingen skulle hållas mellan 1973 och 1978. Scandinavian Raceway mäter 4031 km och för Formel 1 så körde bilarna 70 varv på banan.

Legendarer körde i Anderstorp

Tyvärr så var Sveriges egna Grand Prix tävling tvungen att läggas ner efter de första sex framgångsrika säsongerna då sponsorerna valde att dra sig ur tävlingen. Under de år som banan var aktiv som Formel 1-bana så var det riktiga legender som åkte här. Bland annat österrikaren Niki Lauda som tagit tre Formel 1-VM guld och vann i Anderstorp år 1975 då han körde Ferrari och även år 1978 då han körde Brabham-Alfa Romeo. Även Jody Schekter från Frankrike vann tävlingen deltävlingen i Sverige två gånger. Schekter vann både år 1974 och år 1976 och båda gångerna körde han bilar av tillverkaren Tyrrell-Ford.

Denny Hulme från Nya Zeeland och fransmannen Jaques Lafitte var Formel 1-ikoner som körde på Scandinavian Raceway. Givetvis har även en svensk tävlat i Anderstorp under Grand Prix. Ronnie Peterson kvalificerade sig till tävlingen år 1973 med sin bil av tillverkaren Lotus. Peterson kom efter ett dramatiskt lopp in på andra plats och det är det närmsta en svensk kommit att vinna på hemmamark.