Roadracing och Moto-GP

Motorcykelsport inrymmer många olika grenar, varav roadracing är en av dem. Tävlingar arrangeras i olika klasser, internationellt såväl som nationellt, allt beroende på motorcykelns storlek, vikt och hur mycket trimning som är tillåten. Roadracing körs på asfalterade och specialbyggda tävlingsbanor och det gäller såklart att köra snabbast av alla. Benämningen roadracing är engelsk och betyder vägtävling, vilket det också var från början. Att man inte längre kör dessa race ute på landsvägarna har bland annat med säkerhetsaspekter att göra.

Moto-GP är detsamma som Grand Prix Roadracing, en prestigefylld världsmästerskapsserie i roadracing. Namnet Moto-GP kommer från tävlingens internationella huvudklass. Det är FIM, Fédération Internationale de Motocyclisme som organiserar tävlingen, det vill säga det internationella motorcykelförbundet. När det handlar om VM-klasser så finns det tre stycken: Moto-GP, Moto-2 och Moto-3, men det är Moto-GP som är den högst rankade av alla serier inom roadracing. Man säger att det är motorcyklarnas Formel 1 och tävlingsserien benämns också som Grand Prix-cirkusen. Den förnämsta av alla tävlingsserier inom roadracing, Moto-GP, går av stapeln i flera olika länder runt om i hela världen och omfattar mellan 15-20 tävlingshelger under en säsong. Sverige har varit värdland hela 21 gånger. De tävlande får poäng utifrån sin placering i respektive tävling och den som har flest poäng efter tävlingssäsongens sista race föräras med världsmästartiteln.

Inom Moto-GP körs en så kallad prototypklass som är förknippad med en del restriktioner vad gäller motorns storlek och motorcykelns vikt. Motorn får maximalt ha en cylindervolym på 1000 kubikcentimeter (cm3) och det är endast fyrtaktsmotorer som gäller samt högst fyra cylindrar. Vikten på en 1000-kubikare får inte understiga 157 kilo.

Första gången Moto-GP arrangerades var år 1949. Grand Prix Roadracing är detsamma som Världsmästerskapen i Roadracing, men tävlingsserierna är inte ensamma om sin VM-status då det även finns andra serier som betraktas som världsmästerskap, nämligen: Superbike, Supersport och Endurance.