Rally

Rally är motor- och bilsporten som låter förarna starta en och en för att sedan köra så fort som möjligt; det är varje förares tid som räknas, en och en. Inom bilsport finns många olika grenar, men de två största är racing och rally. I jämförelse med racing finns det två stora skillnader. I racing startar alla samtidigt och de kör på en asfalterad bana alternativt i stads- och citymiljö. I Rally startar man en och en och underlaget kan i stort sett vara vilket som helst, ja allt från sand och grus till asfalt och snö.

Det finns flera olika former av rally. Världsmästerskapet heter World Rally Championship, men man kan också ställa upp i raid. De flesta känner nog till Dakarrallyt, vilket är en raid, det vill säga man kör genom ett landskap där det inte finns något som är värt benämningen väg, till exempel en öken. Men man kan också köra rally inom ett så kallat rallysprint, minirally och rallyspecial. Rallysprint är en ganska ny tävlingsform som körs på en kort specialsträcka.

Du har även flera alternativ vad de gäller att tjäna pengar inom rally även om du inte är en förare. Betting inom rallysport har blivit större och för den kunnige är det mer aktuellt än någonsin att tjäna en bra slant på att spela på rally. För att läsa mer, besök betting.se.

All internationell bilsport administreras och organiseras via Fédération Internationale de l’Automobile, FIA, så även rally. I vårt avlånga land är det Svenska Bilsportförbundet, SBF, som sköter ruljansen vad gäller nationell samordning. De är även medlemmar i Svenska Riksidrottsförbundet, RF.

För den som inte riktigt vet vad rally är kan man säga att det är en tävling mellan personbilar, som körs på förhållandevis långa sträckor och under lång tid. Ett rally pågår vanligen i flera dagar. Bilarna är standard, men man kan ställa upp i olika klasser. Allt hänger på hur mycket man har trimmat sin bil. I samband med en rallytävling kan vanliga vägar stängas av, detta kallas för specialsträckor. Det kan också förekomma transportsträckor och då är det de allmänna trafikreglerna som gäller. Alla rallyförare har en kartläsare, icke att förglömma. I rally kör man aldrig ensam.