Racing och Formel 1

Motorsport inkluderar, precis som namnet antyder, all sport som utövas med motordrivna fordon. Bilsport är ett exempel på motorsport och det är inom denna kategori man finner racing och Formel 1 eller F1 som man också säger. Bilarna som körs i Formel 1 kallas formelbilar och det finns en samling regler som bestämmer bilarnas format. Det är FIA, Fédération Internationale de l’Automobile som reglerar formelbilarnas formel. FIA är den organisation som organiserar bilsport internationellt medan Svenska Bilsportförbundet, SBF, sköter det nationellt, i Sverige.

Att sporten heter just Formel 1 kommer, som man nog kan gissa sig till, just från FIA:s formelregler gällande formelbilar. Formelbilar är öppna och specialbyggda tävlingsbilar som endast har en sits och dess hjul täcks inte av någon kaross. Motorn sitter bakom föraren och FIA:s regler gäller bland annat bilens styrka och storlek. Ettan i Formel 1 syftar på att bilarna är snabbast inom all bilsport på bana.

Formelracing kan köras i olika klasser, men det är Formel 1 som är den högsta, med samma status som världsmästerskap. Alla tävlingar i Formel 1 benämns Grand Prix, GP, och ingår i världsmästerskapet, som officiellt heter FIA Formula One World Championship.

I racing och Formel 1 startar alla racerförare samtidigt och man tävlar om att komma först i mål på slutna och asfalterade tävlingsbanor. Tävlingar kan också anordnas på city- och stadsbanor, det vill säga gator som stängts av för ändamålet. Det är en oerhört snabb sport och bilarna kan komma upp i hela 380 km/h. Som intressant kuriosa kan nämnas att det första Formel 1 loppet kördes år 1948 i Pau i Frankrike och under namnet Paus Grand Prix.

Racing i Formel 1 förekommer över stora delar av världen, även om tävlingsformen kommer från Europa. Att ägna sig åt Formel 1 racing betraktas som en av de absolut dyraste sporterna som finns. Det är inte ovanligt att man kallar världsmästerskapet för Formel 1-cirkus, eftersom alla stall reser till och från all världens hörn för att delta i tävlingar.