NASCAR

NASCAR är en initialförkortning som står för National Association for Stock Car Auto Racing. Det är en amerikansk motorsportorganisation som lägger sitt fokus på bilsport och racing. När det andra världskriget var över blev racing med standardbilar alltmer populärt i USA, bilarna var givetvis trimmade och tävlingsformen kallas även för stock-car racing. På förhållandevis kort tid ordnades det med racingbanor över hela landet, vilka successivt drog till sig allt större publik. I slutet av år 1947 bildades därför NASCAR i syfte att göra reglerna för racingbanor och tävlingar enhetliga.

Initiativtagaren till NASCAR kom från Daytona Beach i Florida och hette Bill France Sr. Ingen trodde dock riktigt på att de skulle lyckas speciellt bra, i alla fall inte att det skulle bli den succé som de sedermera lyckades med. En intressant detalj om stock-car racing och således NASCAR är att förarna, hör och häpna, till en början var spritsmugglare. De hade allihopa tillräckligt stora och starka bilar för att kunna köra ifrån polisen, varpå de började tävla mot varandra och vips så var stock-car racingen född. När NASCAR väl var bildat så dröjde det inte länge förrän de gav tillstånd till en första tävling. Året var 1948 och tävlingen gick av stapeln på Daytonas strandbana.

Idag driver NASCAR tre kända racingserier, dessa är:

  • Monster Energy NASCAR Cup Series, som är högst rankad och har en gedigen historia som sträcker sig ända tillbaka till 1949. Serien bjuder på 36 race per år och förare från hela världen är välkomna att ställa upp. Värt att notera är dock att det endast är amerikaner som har vunnit detta mästerskap, hittills.
  • NASCAR Xfinity Series är racingserien som kommer lite i kölvattnet av den förstnämnda då den ofta körs i samband med denna. Flertalet racingstjärnor är på plats och utgör dragplåster. Serien har även körts i Kanada och Mexiko.
  • NASCAR Camping World Truck Series är ett pickupmästerskap som funnits sedan 1995. Initiativet kom från ett gäng racerförare inom offroad; de ville försöka öka populariteten för just pickupbilar.