Formel 1 profiler

Formel 1 är en sport, som i sina kretsar, engagerar enormt stort. Sporten är en av världens mest fartfyllda och adrenalinpumpande med bilar som kommer upp i hastigheter omkring 300 kilometer i timmen. En intressant detalj med formel 1 är att förarna inte bara ska vara bra på att köra väldigt, väldigt fort. Ofta är förarna mer eller mindre utbildade ingenjörer, för att de ska förstå allting runtomkring bilarna och dess funktioner.

Formel 1 har genom tiderna haft flera stora profiler som är och har varit kända även långt utanför formel 1-världens gränser. Till exempel dagens stora stjärna, Lewis Hamilton som genom alla sina vinster lever ett nästintill rockstjärneliv, Michael Schumacher som kanske numer är mest känd från den tragiska skidolyckan han råkade ut för 2013 varefter han försattes i koma och legendaren Ayrton Senna.

Ayrton Senna var en brasiliansk formel 1-förare som under sin livstid blev mycket omtyckt och skördade många framgångar på racingbanan. Han körde sig till hela tre världsmästerskaps titlar, åren 1988, 1990 och 1991. Han anses av många vara den snabbaste formel 1 föraren som någonsin har funnits.

Sennas karriär och tragiskt nog även liv tog fick ett mycket abrupt och sorgligt slut år 1994. Den då 34-årige brassen körde San Marinos Grand Prix när hans bil plötsligt körde av banan och rakt in i den intilliggande betongmuren. Senna förlorade medvetandet i kraschen och dödförklarades senare samma dag på ett sjukhus i italienska Bologna. Efter kraschen åtalades det stall för vilket Senna körde, Williams, men frikändes från åtalat kort därefter. En teori om vad som orsakade olyckan är att styrningen låste sig, en annan att däcktrycket var för lågt. Oavsett anledningen så förtjänade Ayrton Senna ett annorlunda slut.