Enduronytt

Inom ramen för motorsport ryms många olika kategorier där man tävlar på motordrivna fordon. Motorcykelsport är ett exempel och enduro är en av flera grenar. Exempel på andra grenar inom motorcykelsporten är: dragbike, freestyle motocross, isbana, isracing, motocross, roadracing, rundbana, trial, speedway, supermoto och minimoto, men det är enduro som står i centrum för denna artikel. Just nu pågår nämligen det svenska mästerskapet, SM, i Enduro. Tävlingen delas upp i olika klasser där lag, seniorer, juniorer, damer och ungdomar tävlar separat.

För den som inte är så insatt i enduro handlar det om att köra motorcykel i svår terräng. Termen enduro kan härledas till spanska och italienska för engelskans endurance, det vill säga uthållighet. I Sverige är det Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet, SVEMO, som arrangerar tävlingar inom motorcykelsport och enduro. SVEMO är ett specialidrottsförbund som bland annat skriver och bevakar regler, godkänner banor samt utfärdar licenser. De är medlem i Riksidrottsförbundet, RF, och består av ungefär 550 mc-klubbar. Utöver detta är de anslutna till FIM, den internationella motorcykelfederationen och dess europeiska del, FIM Europe.

SM i enduro startade den 3 maj i år då den första av sex tävlingsomgångar drog igång i Falköping. Joakim Ljunggren är namnet på vinnaren i detta års SM-premiär i seniorklassen. Den andra deltävlingen arrangerades i Östhammar, och därefter är det dags i Vingåker, Skövde, Uddevalla och Bollnäs. Slutresultatet i SM 2017 avgörs den 16 respektive 30 september, beroende på om man tävlar som junior eller senior.

Följ vad som händer inom enduro. Det är lätt att kika in på SVEMO:s sajt, men det finns många andra exempel. Som kuriosa kan nämnas att enduro är den mest populära av alla motorcykelsporter i landet, i alla fall om man ser till antalet utövare. Sporten passar unga och motionsåkare, såväl som elit. SM kanske inte är den mest uppmärksammade tävlingen inom enduro, det torde nog vara Novemberkåsan.